Cum asociem vinul cu preparate fine dining

Asocierile corecte intre vinuri si mancaruri pot transforma o masa buna intr-o adevarata sarbatoare a simturilor. Dar cum stim care vin se potriveste mai bine cu preparatele noastre? Haideti sa descoperim impreuna cateva reguli si recomandari pentru a face alegerea perfecta:

    1. Vinul si mancarea trebuie sa fie in armonie

Atunci cand alegem vinul pentru un preparat de fine dining (si nu numai), trebuie sa tinem cont de mai multi factori: intensitatea aromei, textura, sau aciditate. Un vin bun trebuie sa completeze preparatul, nu sa il eclipseze. In general, preparatele mai usoare, cum este pestele sau puiul, se potrivesc cu vinuri mai delicate: un Chardonnay sau un Sauvignon Blanc, in timp ce mancarurile mai grele, cum sunt fripturile de vita sau branzeturile maturate, se combina excelent cu vinuri rosii mai corpolente, precum Cabernet Sauvignon sau Merlot.

    2. Asocierea vinului cu preparatele trebuie sa functioneze

    • La carnuri: 

Carnea rosie - friptura de vita sau vanatul cer un vin robust, cu o structura ferma, un Malbec de exemplu, sau un Tempranillo bun. Un Cabernet Sauvignon ar face echipa perfecta cu o friptura de vita bine facuta intrucat are suportul alcoolic necesar pentru a sustine gustul intens al carnii. De asemenea, un vin rosu cu tanini puternici, un Syrah serios, poate fi asociat cu preparate de iepure sau cerb – ar adauga complexitate si arome savuroase.

In schimb, carnea alba, puiul sau curcanul, cer de obicei vinuri albe delicate, dar cu suficient corp pentru a echilibra textura carnii - un Chardonnay savuros de exemplu, sau chiar un suav Pinot Noir poate fi o optiune buna daca sosul este mai consistent.

    • La peste si fructe de mare

Pentru preparatele pe baza de peste sau fructe de mare, aciditatea si prospetimea vinului sunt esentiale. Un Verdejo, sau un Albariño, poate chiar si un Riesling ar putea veni cu un suport de aciditate placuta care sa completeze perfect un file de somon sau fructe de mare. 

La pestele cu structura ferma precum tonul sau pestele spada, un vin alb mai corpolent, precum un Chardonnay maturat in butoaie de stejar, va adauga complexitate si va rotunji gustul discret al pestelui.

    • La preparatele pe baza de branza

Branzeturile sunt un element esential in fine dining, iar asocierea acestora cu vinul trebuie sa fie o adevarata arta. Branzeturile moi, precum branza de capra sau Brie, merg de minune cu vinuri albe cu o aciditate ridicata, precum un Grüner Veltliner sau un Chablis. In schimb, branzeturile mai tari, cum este Cheddar maturat sau Parmegiano, sunt ideale alaturi de vinuri rosii mature, precum Carmenere sau Chianti.

Un alt tip de asociere clasica este vinul dulce alaturi de branzeturile cu mucegai albastru (de exemplu, Roquefort), se creeaza un contrast perfect intre dulceata vinului (Muscat poate fi) si gustul intens si sarat al branzei.

    • La desert

Desertul reprezinta momentul final al unei mese de fine dining, iar vinul trebuie sa fie la fel de sofisticat. In general, deserturile sunt asociate cu vinuri dulci sau vinuri fortificate (Porto), care au suficienta dulceata si corp pentru a echilibra gustul preparatului. Un vin de tip Sauternes sau un Tokaji este alegerea perfecta pentru un desert pe baza de fructe sau ciocolata.

Deserturile mai usoare, spre exemplu tiramisu sau cheesecake, pot fi asociate cu prospetimea unui vin frizant /spumant precum Prosecco sau Champagne (brut).

    3. Regula "ceea ce merge bine, poate merge si mai bine"

Totusi, regulile de asociere in fine dining, nu sunt neaparat stricte, iar daca un anumit tip vin iti place foarte mult si vrei sa-l asociezi cu un preparat specific, nu ezita sa incerci faci o incercare  care sa reflecte gusturile personale. Unele dintre cele mai fascinante descoperiri vin in urma experimentarii, iar combinatiile neconventionale pot deveni favoritele tale.

De exemplu, un vin rosu usor, precum un Pinot Noir, poate fi surprinzator de bun alaturi de un preparat pe baza de peste, iar un vin alb cu arome de lemn poate complementa perfect o branza intens aromata, chiar daca la inceput ar parea o alegere neobisnuita.

In concluzie, asocierea vinului cu preparatele din fine dining reprezinta o arta care combina cunostintele tehnice cu pasiunea si creativitatea. Alegerea corecta poate transforma o masa intr-o experienta memorabila, iar experimentarea este cheia pentru descoperirea celor mai bune combinatii. In orice alegere secretul consta in echilibrul perfect dintre vin si mancare. Asadar, nu ezita sa explorezi, sa incerci si sa te bucuri de fiecare moment gastronomic.

Pe larepublica.ro, vei gasi sugestiile noastre intr-o varietate de vinuri atent selectate. La fel de bine te putem ajuta cu o solutie, sau cu un raspuns la o anumita cautare.

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.