Un preparat vibrant si echilibrat, bogat in arome exotice si nutrientiesentiali. Somonul suculent, condimentat cu boia afumata si usturoi, este perfect completat de prospetimea unei salsa cremoase de mango si avocado.
Categorii: #FelPrincipal
Portii: 4-6
Preparare: 10
Gatire: 50 min
Dificultate: Intermediar
Detalii Complete: Somon la Cuptor cu Salsa de Mango si Avocado
Ingrediente:
Pentru somon si garnitura:
2 linguri de boia afumata
1 lingurita de oregano uscat
½ lingurita pudra de ardei Cayenne
1 lingura de zahar brun
Coaja rasa de la 2 lime
Zeama de la 1 lime (si un limetaiat in felii pentru servire)
1 catel de usturoi, zdrobit
3 linguri ulei de masline extravirgin
3 ardei grasitaiatibucati (de preferinta culori diferite pentru aspect)
2 cepe rosii decojite si taiate in segmente
2 conserve (400g fiecare) fasole neagra, scurse si clatite bine
850g file de somon, cu piele
Pentru salsa:
3 avocado mici, copti
1 mango mic, bine copt
1 ardei iute rosu tocat marunt(sau mai mult, dupa gust)
O mana de coriandru proaspat, tocat
Zeama de la 1 lime
Sare, dupa gust
Mod de preparare:
Preincalzirea cuptorului si amestecul de condimente: Incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un bol, amesteca boiaua afumata, oregano uscat, pudra de ardei Cayenne, zaharul brun, coaja rasa de lime, usturoiul zdrobit si cele 3 linguri de ulei de masline. Adauga un praf generos de sare si amesteca bine pentru a obtine o pasta aromata.
Prima coacere a legumelor: Intr-o tava mare de copt, combina ardeii grasitaiati, ceapa rosie si fasolea neagra scursa. Adaugajumatate din pasta de condimente preparata anterior si amesteca bine pentru a acoperi uniform legumele si fasolea. Da tava la cuptor si coace legumele timp de 25 de minute.
Adaugarea somonului: Scoate tava din cuptor si amesteca din nou legumele pentru a le distribui uniform. Asaza fileul de somon deasupra legumelor, cu pielea in jos. Unge somonul cu pasta de condimente ramasa. Coace-le pe toate inca 25 de minute, pana cand somonul este fraged, patruns si se desprinde usor cu furculita.
Prepararea salsei: Intre timp, cat somonul se coace, pregatestesalsa. Curata avocado si mango de coaja si samburi, apoi taie-le cubulete mici. Amesteca-le intr-un bol cu zeama proaspata de lime, ardeiul iute rosu tocat marunt, coriandrul proaspat tocat si sare dupa gust.
Servire:Serveste somonul fierbinte pe un pat generos de legume si fasole, alaturi de salsaproaspata de mango si avocado. Adauga felii de lime pe farfurie pentru a fi stoarse deasupra, adaugand un plus de prospetime.
Nutritional (per portie, 6 portii): 589 kcal | 36g grasimi | 7g grasimi saturate | 23g carbohidrati | 13g zahar | 11g fibre | 36g proteine | 0.5g sare. Bogat in omega-3, sursa de acid folic, fibre si vitamina C. Fara gluten. Asigura 3 din cele 5 portii zilnice recomandate de legume/fructe.
Comments (0)