Somon la Cuptor cu Salsa de Mango si Avocado

Un preparat vibrant si echilibrat, bogat in arome exotice si nutrienti esentiali. Somonul suculent, condimentat cu boia afumata si usturoi, este perfect completat de prospetimea unei salsa cremoase de mango si avocado.

Categorii: #FelPrincipal

Portii: 4-6

Preparare: 10

Gatire: 50 min

Dificultate: Intermediar

Detalii Complete: Somon la Cuptor cu Salsa de Mango si Avocado

Ingrediente:

Pentru somon si garnitura:  

    • 2 linguri de boia afumata 
    • 1 lingurita de oregano uscat 
    • ½ lingurita pudra de ardei Cayenne 
    • 1 lingura de zahar brun 
    • Coaja rasa de la 2 lime 
    • Zeama de la 1 lime (si un lime taiat in felii pentru servire) 
    • 1 catel de usturoi, zdrobit 
    • 3 linguri ulei de masline extravirgin 
    • 3 ardei grasi taiati bucati (de preferinta culori diferite pentru aspect) 
    • 2 cepe rosii decojite si taiate in segmente 
    • 2 conserve (400g fiecare) fasole neagra, scurse si clatite bine 
    • 850g file de somon, cu piele

    Pentru salsa:

    • 3 avocado mici, copti
    • 1 mango mic, bine copt 
    • 1 ardei iute rosu tocat marunt (sau mai mult, dupa gust) 
    • O mana de coriandru proaspat, tocat 
    • Zeama de la 1 lime 
    • Sare, dupa gust

      Mod de preparare:

      Preincalzirea cuptorului si amestecul de condimente: Incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un bol, amesteca boiaua afumata, oregano uscat, pudra de ardei Cayenne, zaharul brun, coaja rasa de lime, usturoiul zdrobit si cele 3 linguri de ulei de masline. Adauga un praf generos de sare si amesteca bine pentru a obtine o pasta aromata. 

      Prima coacere a legumelor: Intr-o tava mare de copt, combina ardeii grasi taiati, ceapa rosie si fasolea neagra scursa. Adauga jumatate din pasta de condimente preparata anterior si amesteca bine pentru a acoperi uniform legumele si fasolea. Da tava la cuptor si coace legumele timp de 25 de minute. 

      Adaugarea somonului: Scoate tava din cuptor si amesteca din nou legumele pentru a le distribui uniform. Asaza fileul de somon deasupra legumelor, cu pielea in jos. Unge somonul cu pasta de condimente ramasa. Coace-le pe toate inca 25 de minute, pana cand somonul este fraged, patruns si se desprinde usor cu furculita. 

      Prepararea salsei: Intre timp, cat somonul se coace, pregateste salsa. Curata avocado si mango de coaja si samburi, apoi taie-le cubulete mici. Amesteca-le intr-un bol cu zeama proaspata de lime, ardeiul iute rosu tocat marunt, coriandrul proaspat tocat si sare dupa gust. 

      Servire: Serveste somonul fierbinte pe un pat generos de legume si fasole, alaturi de salsa proaspata de mango si avocado. Adauga felii de lime pe farfurie pentru a fi stoarse deasupra, adaugand un plus de prospetime. 

      Nutritional (per portie, 6 portii): 589 kcal | 36g grasimi | 7g grasimi saturate | 23g carbohidrati | 13g zahar | 11g fibre | 36g proteine | 0.5g sare. Bogat in omega-3, sursa de acid folic, fibre si vitamina C. Fara gluten. Asigura 3 din cele 5 portii zilnice recomandate de legume/fructe. 

      Comments (0)

      No comments at this moment
      Product added to wishlist
      Product added to compare.